htx elever i klasselokale

Htx

Htx er en 3-årig gymnasial uddannelse, hvor der er fokus på tekniske og naturvidenskabelige fag kombineret med almene fag.

På htx får eleverne undervisning i almene fag og fag indenfor teknologiske og naturvidenskabelige fagområder. Noget af undervisningen på htx foregår i praktik i værksteder og i laboratorier, hvor elever i praksis afprøver de teorier, de har lært. 

På htx-uddannelsen lægges der vægt på teknologiske, naturvidenskabelige og erhvervsrettede dannelsesperspektiver. Eleverne lærer at tilegne sig ny viden og at forholde sig kritisk til denne viden. De anvender deres teoretiske viden som redskab til analyse af virkelighedsnære forhold.

Med gymnasiereformen fra 2005 blev htx sidestillet med den almene studentereksamen (stx), derfor giver htx adgang til at søge optagelse på en videregående uddannelse. Der findes i dag 57 steder i landet, hvor man kan tage den 3-årige htx. 

Hos DEG arbejder vi for at øge kendskabet til htx, hvilket betyder at vi løbende gennemfører analyser og projekter, der omhandler uddannelsen og de elever, der går på den.

HTX, årsmøde

På HTX har eleverne både undervisning i almene fag og i fag, der handler om teknik, teknologi, kommunikation og it. Her kan du læse mere om, hvilke fag, studieretninger og videregående muligheder, eleverne får med HTX.

Video om elevers valg af htx 

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

Htx-elever løser samfundets svære udfordringer

Fremtidens arbejdsmarked kalder på nytænkning og produktudvikling. Derfor skal vi investere i at sikre dygtige fagfolk, som kan bidrage med løsninger til de udfordringer, vi allerede kender og dem, der kommer.

Elever på htx uddannes til at løse komplekse problemer ud fra et samspil mellem teknologi, naturvidenskab og samfundsudvikling og de kan bruge deres uddannelse i det private erhvervsliv såvel som inden for forskning og udvikling.

Fagligheden på htx er nært forbundet med teknologiske, naturvidenskabelige og erhvervsrettede dannelsesperspektiver. I kombination med almene fag har uddannelsen et specialiseret fokus på teknologiske og naturvidenskabelige fagområder og stort fokus på STEM-kompetencer. Det er desuden en grundsten i uddannelsen, at undervisningen tager udgangspunkt i reelle samfundsmæssige udfordringer og at eleverne arbejder projektorienteret med at løse problemstillingerne.

Det faglige og didaktiske miljø på htx er udviklet og tilpasset virkeligheden gennem 40 år. I erhvervsgymnasiernes laboratorier og teknologiske værksteder bliver gode ideer vækket til live og de eksperimenterende færdigheder testet af. Specialiserede undervisere, der selv har erfaring fra erhvervslivet, udfordrer eleverne til at tænke helhedsorienteret og praksisnært, hvilket understøtter eleverne i at udvikle deres problemløsende kompetencer.

Unge med htx-baggrund vælger typisk ingeniøruddannelser, datalogi eller andre tekniske uddannelser - uddannelser inden for STEM-områder med ry for gode beskæftigelsesmuligheder (deg, 2019). Htx har procentvis flest elever, der går videre til tekniske videregående uddannelser sammenlignet med andre gymnasiale uddannelser.

Fra de videregående uddannelser skal eleverne ud på et arbejdsmarked, hvor virksomhederne kalder på en arbejdsstyrke med stærke tekniske og innovative færdigheder der kan omsætte ide og teori til konkret produkt og løsning, der kan føres ud i livet. Htx uddanner unge mennesker med netop disse kompetencer. Og der er brug for de løsningsorienterede unge, som htx leverer, når vi vil løse samfundets komplekse udfordringer.

Fagligheden på htx skal ikke udvandes, men styrkes. Det har Danmark brug for.

Kontakt

Rasmus

Rasmus Glavind Espersen

Analysekonsulent – hhx, htx & tilsyn